Режим роботи Кол-центру понеділок - п'ятниця з 9-00 до 18-00
098 994-000-3
066 994-000-3
093 994-000-3
098 994-000-3
066 994-000-3
093 994-000-3
098 994-000-3
066 994-000-3
093 994-000-3

Що таке мікрофлора кишечника і для чого потрібні лакто- і біфідобактерії

Що таке мікрофлора кишечника і для чого потрібні лакто- і біфідобактерії

На шкільних уроках анатомії ми вчили, що в нашому організмі є різні органи: серце, шлунок, печінка, легені і так далі. Кожен із цих органів виконує свої функції в організмі. Ми знаємо, що, наприклад, серце відповідає за рух крові, легені за кисень. Орган, який ще зі шкільних уроків обділили увагою – мікрофлора кишечника. Адже це найдивовижніший і багатофункціональний орган.

Що таке мікрофлора кишечника?

Це набір живих лактобактерій, біфідобактерій та інших мікроорганізмів, які постійно живуть у кишечнику, на слизових оболонках та шкірі людини.

Ці мікроорганізми заселяються в наш організм відразу після народження, живуть разом з нами, ростуть з нами, харчуються тим, чим харчуємося ми, хворіють і вмирають із нами. Але головне – все своє життя вони працюють на нас. Саме ці мікроорганізми виконують дві найважливіші функції в організмі – відповідають за імунітет та травлення.

Травлення

  • Переварюють їжу та розщеплюють її на корисні та шкідливі елементи;
  • Нейтралізують шкідливі елементи їжі та токсини, а потім виводять їх із організму, забезпечують дезінтоксикацію організму;
  • Допомагають засвоюватися корисним речовинам: кальцію, залозу, цинку тощо;
  • Виробляють усі необхідні організму вітаміни;
  • Примушують їжу проходити по всьому кишечнику, регулюють моторику;
  • Відповідають за обмін речовин (метаболізм) у всіх тканинах організму.

Імунітет

  • Забезпечують формування імунітету та нормальну роботу всієї імунної системи;
  • Захищають від різних інфекцій (шкідливих бактерій, вірусів, грибів, глистів та інших найпростіших);
  • Знищують пухлинні та не типові клітини, які щодня з'являються в організмі людини;
  • Відповідають за адаптацію організму до зовнішнього середовища;
  • Захищають від алергенів.

Навіщо нам потрібні лакто- та біфідобактерії

Всі бактерії, які живуть в організмі людини, поділяються на види. Кожен вид бактерій виконує свої функції. Наприклад, Біфідобактерії (лат. Bifidobacterium):

  • відповідають за утворення амінокислот із білка;
  • беруть участь у синтезі вітамінів групи В, а також філохінонів (віт. К1, К2), токоферолу ацетату (віт. Е), нікотинової кислоти (віт. РР), біотину (віт. Н), амінокислоти лізину;
  • покращують всмоктування кальцію, заліза, цинку, кобальту, кальцеферолів (віт. D);
  • розщеплюють та покращують всмоктування білків, жирів, вуглеводів;
  • надають заспокійливу дію на слизову оболонку кишечника та зменшують запалення у кишечнику.

А лактобактерії (лат. Lactobacillus):

  • захищають від патогенних мікроорганізмів;
  • виводять токсичні речовини та важкі метали;
  • очищають кишечник від не перетравленої їжі та продуктів гниття;
  • знижують рівень холестерину крові, очищають судини від холестеринових бляшок, виявляють виражену антиканцерогенну дію;
  • Лактобактерії стимулюють імунну систему, забезпечуючи ефективну боротьбу з інфекціями.

У той самий час пропіоновокислі бактерії (лат.Propionibacterium freudenreichii)

  • знижують PH (кислотність) у кишечнику;
  • захищають від хвороботворних мікроорганізмів,
  • стимулюють імунну систему,
  • покращують ріст та розмноження біфідобактерій (біфідогенний ефект) у кишечнику.

Саме тому кожному виду бактерій призначена своя важлива роль, дуже важливо підтримувати здоров'я та збереження всіх типів мікроелементів у нашому організмі.

Подбаємо про братів наших менших

Мікрофлора кишечника та її мешканці – це дуже ніжні істоти. Величезна кількість факторів щодня вбиває їх. Тут і неякісна їжа, і нерегулярне харчування, алкоголь, куріння, прийом ліків (особливо антибіотиків), наявність у продуктах харчування консервантів та інших добавок, погана екологія тощо.

На щастя, підтримувати здоров'я мікрофлори та наявність у ній усіх потрібних нам бактерій – справа не хитра. Достатньо один-два рази на день вживати йогурти, кефір або інші кисломолочні продукти, в яких містяться лакто- та біфідобактерії.

Для впевненості в тому, що корисні мікроорганізми йогурті справді є, готуйте їх самі. З бактеріальними заквасками GOOD FOOD це дуже просто. У заквасках GOOD FOOD містяться якраз найпотрібніші та корисні для організму бактерії.

 

Меню