Що таке мікрофлора кишечника і для чого потрібні лакто- і біфідобактерії
На шкільних уроках анатомії ми вчили, що в нашому організмі є різні органи: серце, шлунок, печінка, легені і так далі. Кожен із цих органів виконує свої функції в організмі. Ми знаємо, що, наприклад, серце відповідає за рух крові, легені за кисень. Орган, який ще зі шкільних уроків обділили увагою – мікрофлора кишечника. Адже це найдивовижніший і багатофункціональний орган.
Що таке мікрофлора кишечника?
Це набір живих лактобактерій, біфідобактерій та інших мікроорганізмів, які постійно живуть у кишечнику, на слизових оболонках та шкірі людини.
Ці мікроорганізми заселяються в наш організм відразу після народження, живуть разом з нами, ростуть з нами, харчуються тим, чим харчуємося ми, хворіють і вмирають із нами. Але головне – все своє життя вони працюють на нас. Саме ці мікроорганізми виконують дві найважливіші функції в організмі – відповідають за імунітет та травлення.
Травлення
- Переварюють їжу та розщеплюють її на корисні та шкідливі елементи;
- Нейтралізують шкідливі елементи їжі та токсини, а потім виводять їх із організму, забезпечують дезінтоксикацію організму;
- Допомагають засвоюватися корисним речовинам: кальцію, залозу, цинку тощо;
- Виробляють усі необхідні організму вітаміни;
- Примушують їжу проходити по всьому кишечнику, регулюють моторику;
- Відповідають за обмін речовин (метаболізм) у всіх тканинах організму.
Імунітет
- Забезпечують формування імунітету та нормальну роботу всієї імунної системи;
- Захищають від різних інфекцій (шкідливих бактерій, вірусів, грибів, глистів та інших найпростіших);
- Знищують пухлинні та не типові клітини, які щодня з'являються в організмі людини;
- Відповідають за адаптацію організму до зовнішнього середовища;
- Захищають від алергенів.
Навіщо нам потрібні лакто- та біфідобактерії
Всі бактерії, які живуть в організмі людини, поділяються на види. Кожен вид бактерій виконує свої функції. Наприклад, Біфідобактерії (лат. Bifidobacterium):
- відповідають за утворення амінокислот із білка;
- беруть участь у синтезі вітамінів групи В, а також філохінонів (віт. К1, К2), токоферолу ацетату (віт. Е), нікотинової кислоти (віт. РР), біотину (віт. Н), амінокислоти лізину;
- покращують всмоктування кальцію, заліза, цинку, кобальту, кальцеферолів (віт. D);
- розщеплюють та покращують всмоктування білків, жирів, вуглеводів;
- надають заспокійливу дію на слизову оболонку кишечника та зменшують запалення у кишечнику.
А лактобактерії (лат. Lactobacillus):
- захищають від патогенних мікроорганізмів;
- виводять токсичні речовини та важкі метали;
- очищають кишечник від не перетравленої їжі та продуктів гниття;
- знижують рівень холестерину крові, очищають судини від холестеринових бляшок, виявляють виражену антиканцерогенну дію;
- Лактобактерії стимулюють імунну систему, забезпечуючи ефективну боротьбу з інфекціями.
У той самий час пропіоновокислі бактерії (лат.Propionibacterium freudenreichii)
- знижують PH (кислотність) у кишечнику;
- захищають від хвороботворних мікроорганізмів,
- стимулюють імунну систему,
- покращують ріст та розмноження біфідобактерій (біфідогенний ефект) у кишечнику.
Саме тому кожному виду бактерій призначена своя важлива роль, дуже важливо підтримувати здоров'я та збереження всіх типів мікроелементів у нашому організмі.
Подбаємо про братів наших менших
Мікрофлора кишечника та її мешканці – це дуже ніжні істоти. Величезна кількість факторів щодня вбиває їх. Тут і неякісна їжа, і нерегулярне харчування, алкоголь, куріння, прийом ліків (особливо антибіотиків), наявність у продуктах харчування консервантів та інших добавок, погана екологія тощо.
На щастя, підтримувати здоров'я мікрофлори та наявність у ній усіх потрібних нам бактерій – справа не хитра. Достатньо один-два рази на день вживати йогурти, кефір або інші кисломолочні продукти, в яких містяться лакто- та біфідобактерії.
Для впевненості в тому, що корисні мікроорганізми йогурті справді є, готуйте їх самі. З бактеріальними заквасками GOOD FOOD це дуже просто. У заквасках GOOD FOOD містяться якраз найпотрібніші та корисні для організму бактерії.