Ферменти, які входять до складу «Панжест® », ретельно підібрані з урахуванням їх активності при різних значеннях рН шлунково-кишкового тракту. Одна з інновацій дієтичної добавки «Панжест®» – це нова система доставки «Капсула в Капсулі» (КвК), яка використовується для захисту ферментів. КвК – технологія, яка дозволяє доставляти ферменти в певні відділи шлунково-кишкового тракту. Ферменти розподілені у зовнішній та внутрішній капсулах, що дозволяє доставляти необхідні ферменти до оптимального для них середовища рН.
Зовнішня капсула розпадається після потрапляння в шлунок, де травні ферменти, обрані для вивільнення в шлунку, розщеплюють їжу на менш складні та легше засвоювані поживні речовини. Ці ферменти активні та стабільні в умовах кислого рН шлунку.
Внутрішня капсула виготовлена з рослинного полімеру, розпадається у кишечнику. Унікальні полімерні властивості розроблені для протистояння кислим умовам шлунку та захищають внутрішню капсулу від розпаду та вивільнення її вмісту до потрапляння у тонкий кишечник. Таким чином, весь вміст ферментів внутрішньої капсули потрапляє у тонкий кишечник, де вони стимулюють перетравлення їжі замість ферментів підшлункової залози. Ферменти відібрані таким чином, щоб забезпечувати їх активність у діапазоні рН тонкого кишечника. Попереднє перетравлення їжі у шлунку запобігає розвитку розладів шлунку та відчуття переповнення, оскільки належний добре засвоюваний хімус буде доставлений до тонкого кишечника. Застосування травних ферментів збільшує засвоєння жиру та запобігає порушенню засвоєння поживних речовин у пацієнтів із розладами з боку підшлункової залози, такими як муковісцидоз.
Дослідження гідролітичної ефективності ферментів «Панжест®»:
В ході дослідження було доведено, що ферменти «Панжест®» є більш ефективними у перетравленні жиру, ніж тваринний панкреатин. Відмічено посилення ліполізу (розщеплення жирів) на вході в дванадцятипалу кишку у 19 разів, що вказує на те, що ліпази, отримані з мікроорганізмів, у складі ферментів «Панжест®» є високоефективними та стабільними в цих умовах травлення.
Що стосується перетравлення вуглеводів: амілази та глюкоамілази продемонстрували активність у кислих умовах шлунку. Як і очікувалось, тваринний панкреатин був неактивний за цих умов рН, оскільки його доставка відбувалася у кишковорозчинних гранулах, щоб уникнути інактивації кислотою. Гліколіз (розпад молекул глюкози з отриманням речовин, які забезпечують організм енергією), індукований ферментами «Панжест®» розпочинався через 20 хвилин після прийому їжі, та через 2 години в шлунку він був у 7 разів ефективнішим, ніж при використанні тваринного панкреатину.
Ефективність протеолізу (розщеплення білків) під впливом ферментів «Панжест®» була очевидною протягом 2 годин травлення у шлунку. У кишечнику ферменти зберігали протеолітичну активність протягом ще 2 годин.
Ферменти з мікроорганізмів мають більшу ефективність, стабільність, переваги (стійкі до нагрівання та інактивації шлунковою кислотою) та активні при більш широкому діапазоні рН у порівнянні з травними ферментами тваринного походження.
Завдяки ферменту альфа-галактозидазі зменшується утворення кишкових газів після прийому їжі з високим вмістом клітковини.
Дослідження на тваринах та випробування за участю людей підтверджують переваги використання ферментів, отриманих з мікроорганізмів, для покращення стану при недостатності ферментів підшлункової залози. Ці дослідження показують, що ферменти, отримані з мікроорганізмів, є більш потужними та ефективними, ніж панкреатин тваринного походження, завдяки чому менша кількість цих ферментів дозволяє досягти еквівалентних результатів порівняно з ферментами підшлункової залози тваринного походження.