Дієтична добавка Тіокт MR® у своєму складі містить альфа-ліпоєву кислоту, ацетил-L-карнітин, коензим Q10. Це ретельно підібрана комбінація інгредієнтів для підтримання нормального функціонування органів, тканин і клітин, а також як джерело енергії для виконання роботи і забезпечення життєдіяльності організму.
Науково доведені властивості компонентів дієтичної добавки.
Згідно із загальнодоступними літературними джерелами, компоненти, що входять до складу Тіокт MR®, мають наступні властивості:
Тіоктова кислота (альфа-ліпоєва кислота) – речовина, подібна до вітамінів, у вигляді коферменту бере участь в окислювальному декарбоксилюванні піровиноградної, α-кетоглутарової й інших α-кетокислот, бере участь в утворенні ацетилкоферменту А.
Ліпоєва кислота широко розповсюджена в природі, але переважно у зв'язаній формі. До харчових джерел відносять м’ясо і субпродукти, молочні вироби і хлібопекарські дріжджі.
L-карнітин (β-гідрокси-γ-N-триметиламіномасляна кислота) є похідним амінокислоти лізину. Карнітин є необхідним для перенесення жирних кислот у мітохондрії, де відбувається вивільнення із них енергії, а також для нормальної функції м’язів і підтримки оптимального фізіологічного стану. За нестачі карнітину невикористані жирні кислоти накопичуються в цитоплазмі і виникає дефіцит енергії, який є найбільш відчутним для м’яза серця і скелетної мускулатури. Карнітин сприяє відновленню клітинних мембран та протидіє негативним ефектам вільних радикалів. Добавки карнітину покращують чутливість та моторну функцію при периферичній нейропатії, а також зменшують нейропатичний біль.
Карнітин синтезується в організмі людини з амінокислот лізину та метіоніну, у присутності вітамінів С, В3, В6, В12, РР та заліза в печінці та нирках. При нестачі хоча б однієї з цих речовин синтез карнітину в організмі значно знижується. Основними джерелами надходження карнітину в людський організм є м’ясо і м’ясопродукти.
Кофермент Q10, коензим Q10 (також відомий як убіхінон, кофермент Q, CoQ10, CoQ, Q10, або Q) – бензохінон із 10 ізопреновими хімічними групами.
Убіхінон відносять також до вітаміноподібних сполук. Ця сполука виявлена в більшості рослинних і тваринних клітин. Вона також синтезується в організмі людини із амінокислоти тирозину, через що її не відносять до вітамінів, хоча її роль у метаболічних процесах організму аналогічна вітамінам. Щоденно в організм людини з їжею надходить близько 3-5 мг (mg) цієї речовини, переважно з м'ясом і рибою.